5/5

Niet is onmogelijk. Thomas van der Vlugt

4040C5A7-9B1A-4049-A161-EDE8A4F2C130.jpg

Van dad bod naar fitnessmodel op de cover van Men’s Health. Je hebt 5 maanden de tijd, go!

Dat was de uitdaging die YouTuber en presentator Thomas van der Vlugt aanging. Hij maakte in het geheim een serie genaamd “(On)mogelijk” voor het YouTube-kanaal StukTV. Hij trainde niet alleen voor de covershoot, hij leerde ook helikoptervliegen, werd autocoureur en scoorde een nummer 1-hit. Zijn collega’s, met wie hij dagelijks shows opneemt, mochten niks weten van het heimelijke project, zodat Thomas ze kon verrassen met zijn (on)mogelijke prestaties. Coach Bernard hielp hem zijn fitnessdoelstelling waar te maken. Hoe kreeg Thomas het voor elkaar? 

Stap één was het in de arm nemen van een goede coach. Thomas kwam bij Bernard terecht via Willem de Bruin. “Ik ken Willem viavia, hij heeft ook op de cover gestaan en hij vertelde mij dat hij met Project IJzersterk had samengewerkt,” zegt Thomas. “Die cover zag er heel sick uit. Ik dacht: als ik dat behaal, dan is het top. Ik zocht iemand die ervaring had met het trainen voor een fotoshoot.”

Zelf wist Thomas nog niet helemaal wat er mogelijk was en had hij twijfels over of het resultaat coverwaardig zou zijn. Hij zette dit om in motivatie om het tegendeel te bewijzen en zette alles op alles om een goed resultaat neer te zetten. “Ik wilde een lichaam krijgen waar mijn collega’s van onder de indruk zouden zijn en dat niet zou misstaan op de cover van Men’s Health. Ik wilde zelf voor een atletisch, gespierde, maar gezonde bouw gaan. Het was een flinke uitdaging. Ik sport al jaren in de sportschool, maar heb nooit serieus resultaat geboekt.” De druk was hoog en het plan ambitieus. 

Coach Bernard vertelt: “Ik voelde me enthousiast en vereerd dat Thomas ons wilde betrekken bij de uitdaging. Vijf maanden is niet veel tijd om je lichaam om te toveren, dus alleen met een inzet van 100% zouden we er komen. Je weet van te voren nooit hoeveel discipline iemand zal opbrengen en hoe het lichaam zal reageren. Spannend dus, maar dat maakt zo’n uitdaging ook extra leuk!”

Thomas wist dat er veel moest veranderen. “Stoppen met roken en minderen met alcohol waren de eerste uitdagingen. Consequent trainen maar zonder overtraind te raken. Door het trainen en diëten zorgvuldig tegelijkertijd toe te passen, boekte ik vrij snel resultaat,” legt Thomas uit. 

De grootste valkuil die je wilt vermijden, is het oplopen van een blessure tijdens het traject, zegt Bernard. “Thomas wilde vanaf dag één vol gas, en hoewel ik die drive waardeer, is het ook riskant wanneer je lichaam dat niet gewend is. Je loopt makkelijk blessures op als je de belasting op je pezen en gewrichten te snel verhoogt. De eerste weken lag de nadruk dus op goed leren bewegen en de trainingssessies rustig opbouwen in intensiteit en volume.”

Meten is weten, daarom liet Bernard hem vanaf de start een heleboel informatie bijhouden. “Je maakt nooit in 1 keer een perfect programma, daarom moet je data verzamelen om de juiste aanpassingen te kunnen maken. Elk lichaam en elke persoon is anders dus dit is een essentieel onderdeel van het proces. Als je je training prestaties en de progressie van het lichaam niet bijhoudt dan ben je maar wat aan het doen. En dan ga je tijd verspillen, en tijd, dat hadden we maar weinig. Daarom meetten we dagelijks het lichaamsgewicht, hielden we netjes de trainingen bij en brachten we direct de calorie-inname in kaart. En gelukkig, kwamen de resultaten snel! Thomas was een absolute machine.”

Het proces

Thomas maakte lange draaidagen voor StukTV, schreef een boek en werkte aan de andere (on)mogelijke uitdagingen. “Het was onderdeel van een programma wat ik maakte dus ik gaf het een hoge prioriteit en dat is essentieel om dit goed te kunnen doen. Daarnaast was een groot deel van de trainingstijd in de lockdown, dus waren er geen etentjes en feestjes. Ik had trainingsspullen thuis laten bezorgen waardoor ik altijd flexibel kon trainen. Overigens was dat de beste investering sinds tijden. Als je thuis kunt trainen ga je dat met een volle agenda ook vaker doen.”

“De trainingen en de voeding pakte Thomas goed op,” zegt Bernard. “Hij liet zien dat hij hard kon trainen en bleef binnen de voedingsrichtlijnen. Omdat we weinig tijd hadden en snel vet moesten verliezen, lag het tempo hoog. Dat betekent dat je een relatief groot tekort aan calorieën nodig hebt. Dit kan invloed hebben op je energie en prestaties. De juiste verdeling aan macro’s (eiwitten, koolhydraten, vetten) is dan extra belangrijk.” 

Die effecten merkte Thomas na een week of zes. “Ik sloeg op een geven moment door in het diëten, ik ging nog minder vet en calorieën eten dan Bernard aanbevolen had en daardoor werd ik heel chagrijnig en had ik ook weinig energie. Maar zo leerde ik mijn lichaam wel kennen. Door een paar aanpassingen in overleg met mijn coach draaide het om. Super leerzaam om jezelf en je lichaam op deze manier te leren kennen.

Door het trainen, genoeg slapen en goed eten kreeg ik een heel goed ritme en daardoor de hele dag voldoende energie en concentratie om alles te doen.”

“Maar ze vergissen zich in hoeveel er verandert wanneer je consistent álles goed doet, wanneer je effectief traint, gericht eet en veel rust, en dat niet weken, maar maanden achter elkaar doet.”

Het resultaat

“De sleutels van het succes waren voor mij hard trainen en het meten van alle onderdelen. Ik logde mijn voeding in een app, stond elke dag op de weegschaal en ik hield bij hoe ik trainde en progressie maakte. Hierdoor hield ik motivatie en vond ik het ook interessant wat ik aan het doen was. Want in de basis is het op gegeven moment best saai.”

“Ja, het kan eentonig zijn,” voegt Bernard daaraan toe. “Het zijn elke week weer dezelfde oefeningen, op dezelfde tijd naar bed en dezelfde hoeveelheid calorieën. Er zijn wel manieren om het iets minder saai te maken, maar bodybuilden zal nooit te vergelijken zijn met een spelsport. Het plezier zit hem in het overwinnen van een uitdaging, het uitoefenen van zelfcontrole en het zien van resultaat. Dat laatste vooral, als je je lichaam ziet veranderen, en je kan steeds meer gewicht verplaatsen, dat blijft toch iets magisch.”

“Veel mensen hebben me gevraagd: ‘Heeft die Thomas echt NIKS gebruikt?’,” zegt Bernard. “Dit zijn vaak mensen die zelf weinig progressie boeken en daardoor niet kunnen geloven dat iemand anders wel mooie resultaten haalt. Maar ze vergissen zich in hoeveel er verandert wanneer je consistent álles goed doet, wanneer je effectief traint, gericht eet en veel rust, en dat niet weken, maar maanden achter elkaar doet. Thomas werkte hard, hij zo goed als altijd mijn adviezen gevolgd en heeft nergens voor de makkelijkste weg gekozen en dat is te zien aan het resultaat.”

Thomas en Bernard
Project IJzersterk draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders