Module 5: Groeigewoontes lvl 2 - Alcohol
7000 jaar geleden werd er in Iran al wijn gemaakt. We kunnen er niet omheen dat alcohol sterk verweven is in veel aspecten van ons leven, maar er zitten wel wat haken en ogen aan, zeker als je gezond, sterk, gespierd of droog wilt worden.
Herstelproblemen
Het voornaamste probleem met alcohol is dat het je testosteron verlaagt en je cortisol verhoogt, dit maakt alcohol een spier-afbrekend middel. Cortisol is een stresshormoon wat niet per se slecht is, maar een hoge cortisolspiegel kan je herstel negatief beïnvloeden. Testosteron is uiteraard berucht om zijn spier-opbouwende effecten. Deze negatieve effecten worden verder versterkt omdat je slaapkwaliteit gigantisch verslechterd door de consumptie van alcohol.
De goede ouwe nachtrust. Daar is hij weer. Zo saai, maar zo effectief. Het beste supplement voor spiergroei. Zo lang je alcohol in je systeem hebt is je slaapkwaliteit zwaar verminderd, je kunt namelijk niet meer in diepe slaap komen. Hierdoor herstel je minder goed. Vaak voelt het juist alsof je dieper slaapt wanneer je gedronken hebt, maar je bent gewoon meer ‘bewusteloos’, dit betekent niet dat je daadwerkelijk dieper slaapt. De tweede manier waarop alcohol je slaap verstoort is door de vocht-afdrijvende werking. Je moet daardoor vaker naar de wc ‘s nachts. Als derde drink je meestal in de avond en ga je hierdoor later naar bed. Door het verstoren van je natuurlijke ritme slaap je korter en slechter. Je bioritme is vaak nog dagenlang verstoord als je een avond teveel gedronken hebt, en dan is het alweer bijna tijd voor het volgende weekend!
Alcohol en de caloriebalans
Voor je resultaat is de juiste calorie-inname altijd essentieel. Gelukkig heeft alcohol hier vrijwel geen effect op.
Geintje!
Als eerste bevat een gram alcohol 7 calorieën. Een gemiddeld drankje bevat ongeveer 14 gram alcohol waardoor je al snel rond de 100 calorieën zit per drankje. Daar komen de bijkomende koolhydraten ook nog bij. Hierdoor kunnen een aantal drankjes op een avond al snel de hoeveelheid calorieën van een grote maaltijd evenaren, en bij een flinke avond zuipen kun je zo een heel dagbudget aan calorieën achterover gooien.
Ten tweede zorgt alcohol ervoor dat je remmen los gaan. Niet alleen op de dansvloer, maar je krijgt veel meer trek in vooral vet en zout eten. Het is geen toeval dat döner zaken nachtdiensten draaien en de saladebar niet. Naast dat je meer trek hebt in eem vette hap ben je ook minder goed in staat jezelf in te houden in situaties waar dat normaal geen probleem zou zijn.
De Kater
Hier komen al de voorgaande problemen nog een keer samen. Als je brak bent en moe kun je jezelf minder goed inhouden. Dit maakt gezonde keuzes lastig en waarschijnlijk eet je het liefst alleen maar pizza en Ben & Jerry’s. Als je jezelf naar de sportschool hebt weten te slepen is het duimen voor een goede sessie, maar de hoop is laag. Door de alcohol is je lichaam uitgedroogd en je korte nachtrust heeft ook niet geholpen.
Drinken zonder problemen
Zoals alle fitnessvragen worden beantwoord met ‘dat ligt eraan’. Kunnen we dat hier ook doen. Je kunt namelijk ‘veilig’ drinken zonder al teveel negatief effecten. Voor de meeste mensen heeft 0,5 gr alcohol per kg lichaamsgewicht weinig tot geen effect op je herstel. Zoals eerder genoemd is een gemiddeld glas 14 gr alcohol. Voor de meeste mensen betekent dit twee tot drie drankjes.
De meeste onderzoeken gedaan naar het effect van alcohol op trainen bijvoorbeeld zijn op korte termijn en niet erg uitgebreid. Je kunt je afvragen wat het effect is op lange termijn van elke avond twee tot drie drankjes. In de onderzoeken die zijn gedaan naar het lange termijn effect van alcohol op je gezondheid kwam de consensus dat de enige gezonde hoeveelheid alcohol 0 was. 0 glazen per dag. Maar vaak drink je samen met vrienden, familie of op sociale gelegenheden. Deze zijn allemaal onwijs belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Trainen vind je vast ook belangrijk, maar misschien is een beter herstel niet het overslaan van een verjaardag waard.
Ons Advies
Ons advies is te genieten van het leven, maar niet onnodig je gezondheid en herstel te belemmeren. Dit betekent:
Tijdens een droogtrain- of groeifase: max 1-2x p/week 2-3 units. Uiteraard binnen je caloriebudget
Tijdens een slijpfase geniet je met mate.