Als trainers horen wij vaak mensen zeggen dat zij graag functioneel fit willen blijven. Maar wat wordt daarmee bedoeld? Het is namelijk niet makkelijk te definiëren wat dat precies inhoud. Desondanks hebben mensen vaak een idee in hun hoofd welke oefeningen daar niet of wel onder vallen. Hierdoor ontstaat er een demonisering van ‘niet functionele’ isolatie oefeningen zoals een bicep curl. En tegelijkertijd een verheerlijking van ‘functionele’ oefeningen als squats. Wat vertelt wikipedia ons over de definitie van functioneel trainen?:
“Functioneel trainen is een classificatie van oefeningen waarbij het lichaam wordt getraind voor de activiteiten die in het dagelijks leven worden uitgevoerd.”
Vanuit deze definitie kun je redeneren dat bodybuilding een van de minst functionele trainingsmethodes is en crossfit een van de beste. Klinkt logisch tot nu toe. Laten we de boel ontleden.
Essentieel aan functioneel trainen is dat het je helpt dagelijkse activiteiten beter te doen.
De gemiddelde hollander zal zijn meeste dagen doorbrengen met activiteiten als wandelen, traplopen, dingen of kinderen oppakken of fietsen. Daarnaast hier en daar een keer een verhuizing, verbouwing of rennen voor de trein.
Het dagelijks leven is niet super uitdagend in de moderne samenleving. Als je huidige fitheid toereikend genoeg is om de bovenstaande activiteiten te doen zonder geblesseerd te raken heb je je functionaliteit al uitgespeeld. Zolang je dit minimale niveau behoudt kun je daarnaast de soort training doen die jij leuk vindt. Of het nou hardcore bodybuilding is of crossfit.
Maar we kunnen functioneel trainen uitbreiden naar de sport. In deze gedachtegang gebruik je functioneel trainen om je atletische vaardigheden te verbeteren. Door het trainen van je kracht, explosiviteit, conditie en mobiliteit stoom je jezelf klaar om te excelleren in een breed scala aan sporten. Het is een motiverend idee om te weten dat je veel zou kunnen, maar zolang je een specifieke sport nooit doet heb je er niet veel aan. Als dat de reden is dat je ‘functionele’ oefeningen doet, kun je beter de sport zelf gaan doen en je training daarna erop aanpassen om beter te worden in die sport.
Om de dagelijkse activiteiten van je leven goed uit te kunnen voeren is er weinig nodig. In theorie zou je moeten kunnen lopen, een paar meter rennen en iets kunnen oppakken van de vloer. Zolang je dat geregeld doet is daarnaast alleen een squat of deadlift variatie voldoende om ‘functioneel’ te zijn. En zolang je kind van vijf jaar geen 100kg weegt hoef je niet eens zwaar te deadliften.
Als het doel van bodybuilding grotere spieren is, ondersteunt de vorm van trainen dit perfect. In die zin is de training van bodybuilding extreem functioneel voor de functie die je beter wilt kunnen uitvoeren. Namelijk gespierder zijn. Ook al vallen bicep curls niet onder de algemeen geaccepteerde definitie van functioneel trainen hinderen curls je dagelijks leven niet. Daarnaast zijn zij wel enorm functioneel in het vergroten van je spiermassa.
Aan de andere kant van het spectrum staat crossfit. De marketing van de sport is in ieder geval gericht op functioneel trainen. In hun eigen woorden: “CrossFit uses safe, effective, and efficient movements similar to those you use every day in life.”
Helpt crossfit je beter worden in de activiteiten van het dagelijks leven? Ja. Voegen snatches, kipping pull ups, ring muscle ups, handstand push ups of double unders iets toe aan je dagelijks leven? Nee. In die zin legt crossfit net zo sterk de basis voor het dagelijks leven als bodybuilding. Alles wat je daar omheen doet voegt niet veel toe, behalve dat je beter wordt in die oefeningen zelf.
Omdat je bij crossfit veel verschillende componenten van je fitheid traint zoals kracht, uithoudingsvermogen, mobiliteit en explosiviteit legt het een sterke basis om veel andere sporten snel op te pakken. Maar zolang je die sporten niet doet maakt dat niet uit.
De vereiste van functioneel trainen voor het dagelijks leven heb je al snel bereikt. Maar als je het vet vindt om dingen te kunnen doen zoals pull ups, muscle ups of 200kg deadliften moet je dat vooral oefenen. De valkuil met de huidige definitie van ‘functioneel trainen’ is dat het zwart-wit denken veroorzaakt. “Deze oefeningen zijn ‘goed’ en die oefeningen zijn ‘slecht’.”
Daarentegen kan bodybuilding net zo functioneel zijn als crossfit. Kies vooral wat jij leuk vindt om na te jagen en ga ervoor.
Check onze trainingschema’s en volg ons op instagram als je sterker wilt worden.
Thijs Haasnoot
Coach en co-founder bij Project IJzersterk
Adres: Jacob Marisstraat 114
1058 JB, Amsterdam
KvK: 80104509
Btw: NL003393101B92